Quote Of The Day

Friday, June 3, 2011

Glucose-Cholesterol-Blood Pressure

Berkunjung ke farmasi belakang office untuk cek level glucose & cholesterol level. Dah lama farmasi tu tampal promotion RM10 untuk cek kedua-duanya namun pagi tadi around 10.30am baru berkesempatan masuk.Kepingin jugak nak buat full blood test tapi masih tunggu promosi daripada klinik-klinik berdekatan *,*. 
Ok berbalik result check-up glucose dan cholesterol  dan free check blood pressure.Here's the figure

************************************************************************************ 
Glucose : 5.9 mmol/L << tinggi sket
Cholesterol : 5.33   milimol/liter << tinggi sket  
BP : 133/88 mm/Hg << bawah tinggi sket
********************************************************

Normal glucose kena target bawah 5 sebaiknya dan cholesterol plak 4 walaupun normal 5.2. Semalam dinner around 8pm tapi around 10pm saya minum air kelapa huhuhu..so pharmacist mintak cek lagi next monday untuk double confirm dan jgn makan/minum after 8PM.Insya Allah. 

Blood pressure plak free jer cek..bawah 88 tinggi jugak tu sebab semalam tidur lewat around 2am. Hmm boleh ke alasan camtu..hihih tapi saya akui saya ni cepat naik darah..ermmm..apa2 pun from now onwards kena maintain makan oat, kurangkan makan manis dan nasi serta carbohydrate, berriadah dan tidur yang cukup dan jangan banyak fikir sangat! Harap-harap saya mampu.Insya Allah..doa-doakan.

Prevention is better than cure!   

2 comments:

Cik Puan Izan❤ on June 3, 2011 at 12:06 PM said...

ooh..izan pun nak kena check jugak nih...

MDN on June 3, 2011 at 3:17 PM said...

jgn tangguh2 izan..p cek cepat2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers