Quote Of The Day

Friday, June 3, 2011

Tahu Agama VS Faham Agama

Friday...kejap jer dah habis masuk Jun untuk tahun 2011.Minggu ke minggu..1/2 tahun dah masa berlalu. Hmmm betapa cepatnya masa berjalan. Terpanggil untuk menulis this morning. Agama..yer khususnya agama islam yang sesuai sepanjang zaman dan keadaan. 

Berapa ramai yang 'tahu agama' dan 'faham agama'? Yang totally jahil agama saya tak nak libatkan.Namun kini walaupun kita tahu agama tidak bermakna kita betul-betul faham isi kandungannya.Contohnya 'Puasa'..yer semua orang tau apa itu puasa tetapi fahamkah anda dengan istilah puasa itu daripada sudut agama? Hari ini 1 Rejab 1432 mesti ramai yang berpuasa rejab, SYABAS! 

Yang tahu akan bulan islam pasti akan menunggu-nunggu untuk melaksanakan ibadah sunat ni namun sejauh mana kefahaman anda tentang puasa sunat bulan rejab ni? Dan puasa bukan sekadar berlapar dan menahan dahaga saja.

Ramai orang kini tahu agama TAPI TIDAK FAHAM AGAMA. Kurangnya kefahaman ini menyebabkan anda tidak dapat menyelami kemanisan beribadah. Dan bila anda faham agama sudah pasti anda akan menjaga markah ibadah anda agar sentiasa dalam gred A.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers