Quote Of The Day

Friday, April 1, 2011

Bubur Kacang Hijau Durian

Misi meredah giant beli bahan-bahan untuk bubur kacang after office hour. Kes tak puas nak letak durian dalam entry lepas so pulun berbubur kacang hijau plak. Semestinya taruk durian. Sebijik RM23. Isinya biasa-biasa sajer dapat +- 20 ulas. 

Masuk dapur around 7.30pm, jap jek bertapa.Sambil-sambil tunggu bubur betul-betul masak sempat mandi lagi. Sejukkan bubur kacang, after 1 hour baru santap Alhamdulillah kenyang, makan dengan roti.


Resepi Bubur Kacang Hijau Durian
Hidangan : 3-4 orang  
Nota : 
Untuk bahan yang tiada sukatan tepat, sila adjust mengikut kesesuaian
Kacang digoreng tanpa minyak untuk menghilangkan bau maung kacang
Garam dimasukkan untuk menambahkan rasa lemak pada bubur 



Bahan-bahan:-
200g     Kacang Hijau
130ml   Santan Kelapa Jenama Naco(65ml + 65ml)
Air 
Daun Pandan
Gula Melaka dan gula
Garam
Isi durian      

Cara-caranya:-
  • Cuci kacang hijau sehingga bersih.Toskan.
  • Goreng kacang hijau(tanpa minyak) dengan api yang perlahan dalam 15 minit atau agak-agak kacang sedikit kekuningan. Ini untuk mengelakkan rasa maung pada kacang. 
  • Masukkan air,gula melaka,garam serta daun pandan dan rebus kacang sehingga kacang kembang. Pastikan jangan terlalu kembang untuk mengelakkan kacang terlalu hancur.
  • Setelah kacang empuk dan kembang masukkan isi durian dan santan.Tambahkan air jika terlalu pekat. Kacau dengan api perlahan dan adjust rasa manis dan lemak mengikut selera. Sejukkan dan sedia untuk dimakan. Selamat mencuba ~,~
bahan-bahan yang digunakan
  


bubur kacang hijau durian 





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers