Quote Of The Day

Thursday, July 4, 2013

Jubah/Abaya/Maxi Dress


Google Pic

Jubah, Abaya, Maxi Dress or what ever yang dipanggil ini adalah salah satu effort saya dalam lebih menjaga aurat & penampilan. Tidak saya katakan berbaju kurung, berskirt, berseluar dan sebagainya tidak menjaga penampilan namun ini adalah pendekatan saya untuk tampil lebih muslimah.

Setakat ini saya masih berbaju kurung, berskirt mahupun berseluar tetapi saya juga mempelbagaikan corak pemakaian saya. Niat menjaga aurat adalah lebih utama dalam berpakaian kerana jika itu yang diniatkan Insya Allah pemakaian kita tidak akan lari dari syariat dan garis panduan agama kita. 

Saya mahu pakaian saya ini mampu menjaga diri & ibadah saya.Impression kita terhadap seseorang itu semestinya dilihat pada luaran sipemakai kan? Selain indentiti individu, pakaian kita adalah 'aset' paling dekat dengan diri seseorang. 'Aset' ini akan menjaga & melindungi maruah kita sebagai muslimah dan teringat saya satu hadis berkaitan pemakaian ini.

“Isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian bagi kamu dan kamu pula sebagai pakaian bagi mereka.” (Surah al-Baqarah, ayat187)

Sungguh mendalam peringatan Yang Maha Kuasa terhadap hamba-hambaNYA.
Kenapa suami isteri diibaratkan seperti pakaian?
Apakah kaitannya?
Apakah kepentingannya?

Favourite place untuk shopping jubah/abaya/maxi dress saya di Giant(formerly known Warta)-Bangi, GM Klang, Kedai Kain Tewah-Mines dan Online Store yang saya fikir berbaloi. Tidak kurang juga yang saya tempah dengan favourite tailor saya di tempat kelahiran saya. Namun faktor design yang ringkas atau simple adalah keutamaan saya. Tiada manik-manik super-duper menyerlah mahupun corak yang sarat. Bak kata orang putih "Less Is More" melayunya (Sederhana itu Indah) 

Kebanyakkan jubah saya kurang dari RM150 dan yang paling murah RM40 sahaja. Masih lagi dalam price range yang mampu dibeli kan? Pakailah apa-apa pun yang penting luruskan niat kerana Allah, menjaga aurat, menjaga diri, menjaga hati, menjaga ibadah senang nak solat tanpa telekung dan menjunjung syariat. Peringatan untuk diri sendiri & readers!

Hadis daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka. Aku belum pernah melihat mereka iaitu golongan yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang dan golongan kedua adalah para wanita yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggang-lenggok ketika berjalan, menarik perhatian orang yang melihat mereka. Kepala mereka bagaikan bonggol unta yang senget. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga boleh terhidu dari jarak perjalanan yang sangat jauh.” (Riwayat Muslim no. 3971)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers